Kyndelmisse

Kyndelmisse er en katolsk helligdag, som stadig huskes i det danske.
Åakjær skriver om at Kyndelmisse slår sin knude.

Men hvad var Kyndelmisse

eller CANDLEMASS som man ville sige det på Engelsk:

 

 

Kyndelmisse  eller  Mariæ renselsesdag er en gammel dansk helligdag, der falder hvert år den 2. februar.  Kyndelmisse er også en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candelarum, altså lys og missa altså messe. Det er dagen, hvor det markeres, at halvdelen af vinteren er gået, og i den katolske kirke fejres dagen stadig med en stor lysmesse, hvor de lys som skal bruges i det kommende år velsignes. At det lige sker denne dag skyldes, at der ved kyndelmisse er gået 40 dage, siden Jesus blev født.

Det var derfor tid til, at hans mor, Jomfru Maria, kunne fremstilles i templet (Luk. 2,22-40), så hun kunne gennemgå den traditionelle renselse.

Sådan beskrives Kyndelmisse i Wikipedia.

og videre fortælles det:

Med helligdagsreformen af 1770 blev kyndelmisse sammen med 10 andre helligdage, blandt andet 3. juledag, 3. påskedag, Skt. Hans Dag, Vor Frue Dag, afskaffet. Selv om kyndelmisse i over 200 år derfor ikke har haft en officiel status som helligdag, er der i disse år en tendens til, at flere og flere kirker markerer dagen med særlige lysgudstjenester, evt forbundet med dåb af kommende konfirmander.

 

Det er jo godt at man igen folkekirken er begyndt at tage kyndelmisse tilbage efter lutheranismens værste udskejelser.

Lad os bede til at det danske folk igen vil få øjnene på for det kristne tro fulde mysterium.

Reklamer
%d bloggers like this: