Jehanne

I disse dage er det en debat i medierne om de danske feltpræsters velsignelse af soldaterne i Afghanistan.
Det har vagt en del oprør blandt den “politisk korrekte elite” eller den “kristendomsfjendske nyhumanisme” som jo kendetegner store dele af den danske elite incl. dens lutherske biskopper.

Mod denne teologi melder sig Hans Hauge med en fremragende analyse i dagens jp

Hvor han blandt andet skriver om disse præsters teologi:

“Hverken Luther eller Kierkegaard er deres kirkefædre. Hvad er de så? De er en slags anglo-katolikker. De har aktualiseret en engelsk, robust kristendom. De er ikke kritiske over for Paven, men det gør dem ikke til romersk-katolske. De har sagt farvel til afmytologisering. De tænker metafysisk. Deres kirkefædre er J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis og andre engelske forfattere og tænkere. Tolkien er ham med ”Ringenes herre” og Lewis ham med ”Narnia”. Begge fortællinger handler om krigen”

Og videre

 “Det vil sige, at der allerede var og er en bred folkelig og litterær baggrund for denne markante nydannelse i dansk teologi, der således er en teologisk overbygning på denne engelske mytologi. Og på den måde knytter de forbindelsen tilbage til Grundtvigs fornyelse af dansk kirkeliv, idet også han vendte sig mod England og den nordiske mytologi. Og hvem kæmpede sammen i Helmand? England og Danmark. Der er med andre ord tale om en moderne teologi, der er i bedste overensstemmelse med en aktivistisk udenrigspolitik udformet af en generation af teologer, der har forvundet traumet fra 1864. Hvis man kender lidt til denne nye teologi, vil man meget lettere kunne forstå, hvorfor danske feltpræster gør, som de gør. De praktiserer en robust kristendom”

læs hele klummen hér: http://jp.dk/opinion/kronik/article2671852.ece

Iben Thranholm som jo er katolik, ligesom denne blog forfatter , har også en meget flot klumme i Kristeligt Dagblad, her i weekenden.
Et synspunkt som nok lidt overraskende fra hendes side, synes jeg

Hun som jeg synes nogle gange har givet udtrykt for en “relgionskonsensus,” mod sekularisering, som nogle gange har kunnet minde om kulturrelatvismen.

Men her en altså en glædeligt overraskelske og superstærk , men meget provaktiv kronik.

Krig er et vilkår i verden, og at lukke Gud ude fra disse områder er en misforståelse af, hvad tro drejer sig om, skriver teolog og forfatter Iben Tranholm

Præsterne må ikke opmuntre til krig, og kristendommen må ikke smelte sammen med krig. Sådan lyder kritikken fra biskopperne Karsten Nissen og Peter Skov-Jakobsen, efter at det er kommet frem, at feltpræsten Thomas Aallmann i Afghanistan har sendt danske soldater i kamp, efter at han havde slået sig to slag for brystet og med strakt arm med fingrene formet til V-tegn havde sagt: ”Stol på Gud og hold krudtet tørt.”
 
læse hele kronikken hér:
 
 
Der er sikkert mange der vil forstå alt dette som Gud sanktioneret krigsførelse, og der kan jeg se på debatten på nettet, at der allerede er mange der gør.
Men det er jo slet ikke det som der er tale om, men simpelthen at Gud er med i alt.
 
Jehanne d Arc er jo et eksempel på dette.
 
 
 
Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: